Ez a pho leves recept kiváló kezdőknek és azoknak is, akik gyorsan szeretnének egy ízletes levest elkészíteni. Kevesebb, mint 45 percet vesz igénybe és a csirke alaplét úgy ízesítheted meg, hogy valóban „pho-szerű” legyen.
Ennek a leegyszerűsített megközelítésnek a kulcsa a fűszerek pirítása és a gyömbér és újhagyma pirítása, amelyek gyorsan kihozzák az ízeket. A csirkehús lassú, forrás alatti főzése az alaplében további gazdag ízt ad. Válassz olyan csirkealaplevet vagy főzz olyat, amely könnyen ízesíthető.
Adagok: 2 fő
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Hozzávalók:
- 4 cm-es gyömbérdarab
- 4 közepes nagy újhagyma
- 30 g friss koriander
- 3 teáskanál koriandermag
- 2 szegfűszeg
- 2 liter csökkentett sótartalmú csirkealaplé (kevesebb nátriumot tartalmaz, így egészségesebb alternatíva a hagyományos alapléhez képest)
- 1 liter víz
- 360-450 g csont nélküli, bőr nélküli csirkemell vagy comb
- kb. 1 teáskanál finom tengeri só
- 300 g szárított keskeny lapos rizstészta
- 4-6 teáskanál halszósz
- 1 teáskanál bio cukor vagy 2 teáskanál juharszirup (opcionális)
- Bors (opcionális)
- Opcionális extrák: Garnírozó Tál 4 főre, 180 ml gyömbéres mártogató szósz
Elkészítés:
1. Hámozd meg, majd szeleteld fel a gyömbért 4-5 karikára. Lapítsd ki egy késsel vagy húsklopfolóval, majd tedd félre. Vágd fel vékonyan az újhagyma zöld részét, hogy 2-3 evőkanálnyi legyen, majd tedd félre a díszítéshez. A maradék részeket vágd kisujjnyi hosszúságú darabokra, zúzd össze, majd add a gyömbérhez.
2. Aprítsd durvára a koriander leveleit, hogy 2 evőkanálnyi legyen; tedd félre a díszítéshez. A maradék korianderágakat tedd külön.
3. Egy 3-4 literes fazékban pirítsd meg a koriandermagot és a szegfűszeget közepes lángon, amíg illatosak lesznek, kb. 1-2 percig. Add hozzá a gyömbért és az újhagyma darabokat. Kevergesd kb. fél percig, amíg érezhetően átveszik az illatokat. Vedd le a fazekat a tűzről, várj kb. 15 másodpercet, hogy kicsit lehűljön, majd öntsd bele az alaplevet.
4. Tedd vissza a fazekat a tűzhelyre, add hozzá a vizet, a korianderágakat, a csirkét és a sót. Forrald fel magas hőfokon, majd csökkentsd a lángot, és finoman főzd kb. 30 percig.
5. Amíg az alaplé fő, áztasd a rizstésztát forró vízbe, hogy rugalmas és áttetsző legyen. Szűrd le, öblítsd le, majd tedd félre.
6. Kb. 5-10 perc főzés után a csirke már kemény és átfőtt (ha megnyomod, enyhén rugalmasnak kell lennie). Vedd ki a csirkét egy tálba, öblítsd le hideg vízzel, majd szűrd le. Hagyd hűlni, majd vágd vagy tépkedd falatnyi darabokra. Lazán takard le, hogy nehogy kiszáradjon.
7. Amikor az alaplé elkészült, szűrd át egy finom szitán, amelyet egy 2 literes fazék fölé helyeztél; ha szuper tiszta alaplevet szeretnél, használj gézanyagot vagy finom szövésű textilkendőt. Dobd ki a szilárd hozzávalókat. Kb. 1 liter alaplé maradjon. Ízesítsd halszósszal és cukorral (vagy juharsziruppal), ha szükséges, hogy erőteljesen sós-édes ízt kapj.
8. Forrald fel az átszűrt alaplevet magas hőfokon. Tedd a tésztát egy tésztaszűrőbe vagy hálós szitába, majd merítsd bele a forró alaplébe, hogy átmelegedjen és megpuhuljon, kb. 1 percig. Emeld ki a tésztát, majd oszd szét 2 tányérban.
9. Csökkentsd a láng erősségét, hogy az alaplé forró maradjon, miközben elrendezed a csirkét a tésztán, majd díszítsd a felaprított újhagymával, korianderrel és egy kis borssal. Kóstold meg és állítsd be az alaplé sósságát, ha szükséges, több sóval vagy halszósszal. Vidd vissza forralásig, majd merd az alaplevet a tálakba. Tálald a levest az általad választott extra hozzávalókkal és élvezd az ízeket.